Sposób przygotowania:
Domowa pizza wegetariańska
CIASTO: Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę, sól, połowę oleju i wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody, aby ciasto było bardzo lepiące do rąk. Pod koniec wyrabiania wlewamy resztę oleju. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z ciasta wyjdzie 6 dużych pizz.
FARSZ: Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia. Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dużą płaską blachę smarujemy olejem i układamy spody ciasta pizzy. Na ciasto wykładamy farsz. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim pizzę. Następnie wykładamy dodatki: pokrojone w plastry pomidory, pokrojoną w mniejsze paseczki paprykę konserwową i kilka zielonych oliwek.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i pieczemy ok. 30 minut. Gotową pizzę polewamy sosem do pizzy.
FARSZ: Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia. Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dużą płaską blachę smarujemy olejem i układamy spody ciasta pizzy. Na ciasto wykładamy farsz. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim pizzę. Następnie wykładamy dodatki: pokrojone w plastry pomidory, pokrojoną w mniejsze paseczki paprykę konserwową i kilka zielonych oliwek.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i pieczemy ok. 30 minut. Gotową pizzę polewamy sosem do pizzy.