pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Domowa pizza wegetariańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duża pizza wegetariańska dla amatorów bardzo grubego ciasta.

Domowa pizza wegetariańska

Składniki:

Domowa pizza wegetariańska

 

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 2/3 szklanki oleju
  • woda - tyle, żeby ciasto kleiło się do rąk
  • sól do smaku
  • FARSZ:
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • DODATKI:
  • 350 g sera edamskiego
  • 2 pomidory
  • 2 plastry papryki konserwowej
  • kilka zielonych oliwek
  • gotowy sos do pizzy

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza wegetariańska
CIASTO: Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę, sól, połowę oleju i wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody, aby ciasto było bardzo lepiące do rąk. Pod koniec wyrabiania wlewamy resztę oleju. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z ciasta wyjdzie 6 dużych pizz.



FARSZ: Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia. Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dużą płaską blachę smarujemy olejem i układamy spody ciasta pizzy. Na ciasto wykładamy farsz. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim pizzę. Następnie wykładamy dodatki: pokrojone w plastry pomidory, pokrojoną w mniejsze paseczki paprykę konserwową i kilka zielonych oliwek.



Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i pieczemy ok. 30 minut. Gotową pizzę polewamy sosem do pizzy.