SUPERPRZEPIS

Wegetariańskie chili

  • 5
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Wegetariańskie chili Więcej zdjęć (5)

Rozgrzeje nawet najzimniejszy dzień zimy.

Składniki:

Wegetariańskie chili

 

  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 10 dag brukwi
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka fasoli czerwonej (kidnej) z zalewą
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie chili
Na wstępie pokroiłam w kostkę cebulę, papryki i brukiew. W dużym rondlu (musi być na tyle duży, aby wszystkie składniki się w nim zmieściły) rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę. Następnie dodałam paprykę i brukiew. Smażyłam mieszając przez 5 minut. W następnej kolejności dołożyłam do rondla pomidory wraz z sokiem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, chili w proszku, sól i pieprz (po szczypcie) Dusiłam pod przykryciem 20 minut, dodałam soczewicę i dalej gotowałam na „wolnym ogniu“ mieszając często, aby uniknąć przypalenia. Po następnych 15 minutach dodałam fasolę i kukurydzę. Przemieszałam całość, gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam solą oraz pieprzem. Na samym końcu, już po zdjęciu rondla z palnika, dolałam ocet balsamiczny i jeszcze raz przemieszałam to fantastyczne chili.
Wegetariańskie chili
Kolorowo, wesoło i pysznie to założenie tego dania
Wegetariańskie chili
Po podsmażeniu cebuli i papryki dodajemy pomidory
Wegetariańskie chili
Po około 20 minutach duszenia należy dodać soczewicę
Wegetariańskie chili
Po kolejnych 15 minutach dorzucić fasolę i kukurydzę

Tagi:

soczewica