SUPERPRZEPIS

Wegetariańskie mini pizze

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Wegetariańskie mini pizze Więcej zdjęć (8)

Pizzerki z warzywami i boczniakami to bardzo smaczna przekąska lub kolacja. Doskonale smakują z ketchupem lub sosem.

Składniki:

Wegetariańskie mini pizze

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie mini pizze
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem trzcinowym, połączyć z ciepłą wodą gazowaną, dodać sól, oliwę i kurkumę, wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrabiać około 7-10 minut. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W międzyczasie pokrojony por zeszklić na oliwie, wsypać pokrojone boczniaki, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3-4 kawałki, uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozciągnąć formując krążki. Odłożyć w ciepła miejsce na 10 minut.

Następnie posmarować ketchupem z ziołami, wyłożyć boczniaki i paprykę, posypać żółtym serem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z pizzerkami i piec około 12-13 minut. 
Wegetariańskie mini pizze
Drożdże połączyć z wodą, oliwą, kurkumą i solą
Wegetariańskie mini pizze
Dodać przesianą mąkę, wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia.
Wegetariańskie mini pizze
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wegetariańskie mini pizze
Z ciasta uformować krążki, gdy podrosną posmarować ketchupem.
Wegetariańskie mini pizze
Wyłożyć podsmażone boczniaki i paprykę.
Wegetariańskie mini pizze
Posypać żółtym serem, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Wegetariańskie mini pizze
Piec w temp 200 stopni około 12 minut.