jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegetariańskie roladki z kaszy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Roladki z kaszki kukurydzianej w wersji wegetariańskiej również smakują świetnie.

Wegetariańskie roladki z kaszy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańskie roladki z kaszy

 

  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 płaty glonów do sushi
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
  • sól do smaku
  • gotowane warzywa (marchew i brukselka)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie roladki z kaszy
Kaszkę ugotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy masło i pieprz ziołowy. Solimy do smaku – mieszamy. Studzimy lekko kaszę. Mieszamy pastę wasabi z majonezem lub jogurtem . Układamy płat glonów na matę bambusową. Na płaty glonów nakładamy warstwę letniej kaszy. Z jednego brzegu smarujemy pastą wasabi, układamy na niej warzywa. Przy pomocy maty zwijamy w roladkę. Zawijamy roladkę w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy roladki i podajemy z dodatkiem swojego ulubionego sosu. Może to być azjatycki sos słodko kwaśny z chilli, sos śliwkowy lub sos pomidorowy.
Wegetariańskie roladki z kaszy
Kaszkę ugotujemy wg przepisu na opakowaniu
Wegetariańskie roladki z kaszy
Mieszamy pastę wasabi z majonezem lub jogurtem .
Wegetariańskie roladki z kaszy
Na płaty glonów nakładamy warstwę letniej kaszy.
Wegetariańskie roladki z kaszy
Z jednego brzegu smarujemy płaty pastą wasabi, układamy na niej marchewkę.