reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Węgierska wariacja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Węgierska wariacja to zupa bardzo gęsta, treściwa i rozgrzewająca. Zrobiłam ją na wołowinie, ale można wykorzystać i łopatkę wieprzową.

Węgierska wariacja

Składniki:

Węgierska wariacja

 

  • 1x Leczo Hortex
    1 opakowanie mrożonki "Leczo" Hortexu


  • 300g wołowiny gulaszowej ( pręga)


  • 2 szklanki soku pomidorowego lub 2 łyżki pasty pomidorowej ( koncentratu)

  • 2 duże ziemniaki


  • 2 litry wywaru warzywnego ( mogą być rosołki)

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe


  • 2 łyżki przyprawy maggi

  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej

  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej


  • 1 łyżeczka mielonego kminku


  • 1 łyżka majeranku

  • 5 ząbków małego czosnku- lub 3 duże

  • sól i pieprz do smaku


  • Zacierki domowe

  • 100g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • Trochę mąki do podsypania

Sposób przygotowania:

Węgierska wariacja
Mięso myjemy i kroimy w kosteczkę ok 1x1 cmWyrabiamy Podsmażamy na gorącym oleju, tak długo, aż się lekko przyrumieni. Podlewamy sokiem pomidorowym i 2 szklankami wywaru z warzyw. Dodajemy paprykę słodką i ostra, maggi, ziele angielskie i liść laurowy oraz kminek i dusimy do miękkości mięsa (szybkowar 25 minut). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy resztą wywaru, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mrożone warzywa, czosnek pokrojony w paseczki oraz mięso z gulaszem- całość gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zacierki: Do mąki dodajemy jajko i szczyptę soli. Zacierki Wyrabiamy twarde ciasto makaronowe, które ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, dodatkowo obtaczając w mące, żeby się nie posklejały. Kluseczki wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy 6 minut. Zacierki dodajemy bezpośrednio przed podaniem. Zupę posypujemy posiekaną zieloną cebulka lub szczypiorkiem.