Sposób przygotowania:
Węgierska wariacja
Mięso myjemy i kroimy w kosteczkę ok 1x1 cmWyrabiamy Podsmażamy na gorącym oleju, tak długo, aż się lekko przyrumieni. Podlewamy sokiem pomidorowym i 2 szklankami wywaru z warzyw. Dodajemy paprykę słodką i ostra, maggi, ziele angielskie i liść laurowy oraz kminek i dusimy do miękkości mięsa (szybkowar 25 minut). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy resztą wywaru, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mrożone warzywa, czosnek pokrojony w paseczki oraz mięso z gulaszem- całość gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zacierki: Do mąki dodajemy jajko i szczyptę soli. Zacierki Wyrabiamy twarde ciasto makaronowe, które ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, dodatkowo obtaczając w mące, żeby się nie posklejały. Kluseczki wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy 6 minut. Zacierki dodajemy bezpośrednio przed podaniem. Zupę posypujemy posiekaną zieloną cebulka lub szczypiorkiem.