SUPERPRZEPIS

Węgierska zupa gulaszowa

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pikantna i bardzo pożywna zupa. Można ją przygotować wcześniej, a odgrzewana tylko zyskuje na smaku. Klasyk kuchni węgierskiej.

Składniki:

Węgierska zupa gulaszowa

 

  • wołowina bez kości - ½ kg
  • ziemniaki - 300 g
  • marchewka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • papryka czerwona - 2 szt.
  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • duża cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej – 3 łyżki
  • mielona słodka papryka - 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka - do smaku
  • kminek – ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bulion - 1 i ½ litra

 

Sposób przygotowania:

Węgierska zupa gulaszowa
Posiekaną w drobną kostkę cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Obsmażone i lekko zrumienione mięso podlej odrobiną bulionu i duś pod przykryciem 15 minut.

Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolej tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i duś około 45 minut.

Gdy mięso lekko zmięknie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gdy one lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki, dolej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy.

Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Garnek zdejmij z ognia, dopraw zupę do smaku pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz w razie potrzeby solą.

Zupa gulaszowa to idealna propozycja na jesienny lub zimowy obiad. Polecam!