Sposób przygotowania:
Węgierska zupa gulaszowa
Posiekaną w drobną kostkę cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Obsmażone i lekko zrumienione mięso podlej odrobiną bulionu i duś pod przykryciem 15 minut.
Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolej tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i duś około 45 minut.
Gdy mięso lekko zmięknie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gdy one lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki, dolej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy.
Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Garnek zdejmij z ognia, dopraw zupę do smaku pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz w razie potrzeby solą.
Zupa gulaszowa to idealna propozycja na jesienny lub zimowy obiad. Polecam!
Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolej tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i duś około 45 minut.
Gdy mięso lekko zmięknie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gdy one lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki, dolej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy.
Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Garnek zdejmij z ognia, dopraw zupę do smaku pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz w razie potrzeby solą.
Zupa gulaszowa to idealna propozycja na jesienny lub zimowy obiad. Polecam!
agabi22
anemon
U mnie było 5 porcji, ale naprawdę 5 solidnych porcji. Zupa stanowiła jedno danie i nawet ci bardzo głodni najedli się nią, bo jest gęsta i pożywna. Domyślam się, że chcesz podać na przyjęciu, więc myślę, że spokojnie możesz podać mniejsze porcje.
agabi22
Netka
Dobrze wiedzieć:)
Zupa wygląda super:)
anemon
Dziękuję Netka i polecam.
anemon
Dzięki agabi22, bardzo sie cieszę, że zupa smakowała i wszystko się udało, bo gotowanie dla takiej ilości osób to przawdziwe wyzwanie / przynajmniej dla mnie/. U mnie też zwykle zupa znika nie wiedzieć kiedy, choć wydaje mi się, że to spora porcja.