Sposób przygotowania:
Węgierski rozgrzewający paprykarz
Na patelni roztapiamy 2 łyżki smalcu dodajemy pokrojony w kostkę boczek ,smażymy następnie dodajemy cebule pokrojoną w piórka.Smażymy aż cebula się zeszkli.Przekładamy do rondla kiedy przestygnie i wtedy dosypujemy paprykę w proszku mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu dodając 3 łyżki wody ,pieprz,kminek , przykrywamy i dusimy pod przykryciem 10 minut.Od czasu do czasu zaglądamy -można ewentualnie dodać łyżkę wody. Łopatkę kroimy w kostkę, papryki w paseczki.Mięso solimy i podsmażamy na patelni z łyżka smalcu, dodajemy do rondla i podlewamy 3łyżkami wody.Całość dusimy 30 minut.Po tym czasie dodajemy lekko posolona paprykę( nie za dużo) i dusimy dalej na małym ogniu tak by danie pyrkało.Dusimy tak długo aż papryka puści wodę a mięso będzie miękkie. W kubku rozrabiamy na gładko śmietanę z mąka dolewając odrobinę wywaru.Dodajemy do rondla mieszając ,pyrkamy jeszcze minute.GOTOWE