KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Węgierski rozgrzewający paprykarz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paprykarz dobry na zimne dni doskonale rozgrzewa.

Węgierski rozgrzewający paprykarz

Składniki:

Węgierski rozgrzewający paprykarz

 

  • 50 dag cielęcej łopatki (bez kości)

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

 

  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku

 

  • 3 łyzki smalcu

 

 

  • 2 cebule

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • 2 szczypty kminku

 

  • mała szczypta pieprz ziołowy

 

 

Sposób przygotowania:

Węgierski rozgrzewający paprykarz
Na patelni roztapiamy 2 łyżki smalcu dodajemy pokrojony w kostkę boczek ,smażymy następnie dodajemy cebule pokrojoną w piórka.Smażymy aż cebula się zeszkli.Przekładamy do rondla kiedy przestygnie i wtedy dosypujemy paprykę w proszku mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu dodając 3 łyżki wody ,pieprz,kminek , przykrywamy i dusimy pod przykryciem 10 minut.Od czasu do czasu zaglądamy -można ewentualnie dodać łyżkę wody. Łopatkę kroimy w kostkę, papryki w paseczki.Mięso solimy i podsmażamy na patelni z łyżka smalcu, dodajemy do rondla i podlewamy 3łyżkami wody.Całość dusimy 30 minut.Po tym czasie dodajemy lekko posolona paprykę( nie za dużo) i dusimy dalej na małym ogniu tak by danie pyrkało.Dusimy tak długo aż papryka puści wodę a mięso będzie miękkie. W kubku rozrabiamy na gładko śmietanę z mąka dolewając odrobinę wywaru.Dodajemy do rondla mieszając ,pyrkamy jeszcze minute.GOTOWE

Tagi:

beza bezy papryka