Karolka86

Karolka86

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 206]

*Węgierskie kuleczki w sosie*

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kuleczki w sosie słodko-kwaśnym

*Węgierskie kuleczki w sosie*

Składniki:

*Węgierskie kuleczki w sosie*

 

  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1szkl ryżu
  • 2 jaja
  • marchew
  • mały por
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 małego selera
  • 2l wody
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
  • 1/2l soku pomidorowego Tymbark
  • 7 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki Vegety,1 łyżeczka słodkiej papryki,1 liść laurowy,posiekana nać pietruszki

Sposób przygotowania:

*Węgierskie kuleczki w sosie*
Marchew,por,seler,cebulę,czosnek i pietruszkę pokroić w kostkę i dusić na oleju z Vegetą 5-7min. Dolać wodę i gotować ok.5min na wolnym ogniu.Mięso,ryż i jajka dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Robić z nich kuleczki o średnicy ok 5cm i wrzucać do gotującego się wywaru na 30min (gotować na wolnym ogniu). SOS: Sok+1/2l wywar (w którym gotowaliśmy kulki)+cukier+paprykę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niego kuleczki i dusimy na malutkim ogniu jeszcze 5min.