Weselny tort budyniowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

szybki tort na świąteczne domowe okazje

Weselny tort budyniowy

Składniki:

Weselny tort budyniowy

 

Sposób przygotowania:

Weselny tort budyniowy
Do miski wrzucamy 6 jajek i ubijając dodajemy stopniowo cukier oraz przesiany proszek do pieczenia wraz z mąką.Mieszamy i znów ubijamy na sztywną puszystą masę.Tortownicę smarujemy tłuszczem, nakładamy folię i znów smarujemy.Wylewamy ciasto i pieczemy około godziny. Cukier wraz z mąką pszenną,ziemniaczaną oraz budyniem rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka.1 szklankę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodajmy wymieszaną masę i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie grube części.Na jedną część delikatnie rozlać budyń i rozsmarować. Możemy dodać troszkę żurawiny.Przykrywamy drugim biszkoptem i czynność powtarzamy.Całość studzimy w lodówce ok.1,5 godziny.

Tagi:

jajko jajka tort