Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Wianuszki z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

czasami chęć na chrupiące świeże bułeczki jest taka przemożna, że nie ma przebacz - mąka, drożdże i zagniatam

Wianuszki z czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wianuszki z czarnuszką

 

 

Sposób przygotowania:

Wianuszki z czarnuszką
mąki przesiałam do miski, dodałam sól. Mleko lekko podgrzałam, wsypałam drożdże i cukier, rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na kilka minut. Następnie dolałam je do mąki razem z lekko ciepłą wodą i olejem. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowałam kulę, posmarowałam ją lekko oleje i zostawiłam w misce przykrytej ściereczką na ok. 2 godziny żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto zagniotłam lekko, podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam wałek długości ok. 50 cm leciutko podsypując mąką. Z wałeczków zaplotłam wianuszki. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypałam czarnuszką. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wianuszki z czarnuszką
wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 części a z każdej zrobiłam wałeczek
Wianuszki z czarnuszką
z wałeczków długości ok. 50 cm zaplotłam wianuszki
Wianuszki z czarnuszką
gotowe ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Wianuszki z czarnuszką
posmarowałam roztrzepoanym z mlekiem białkiem i posypałam czarnuszką