Sposób przygotowania:
Wianuszki z czarnuszką
mąki przesiałam do miski, dodałam sól. Mleko lekko podgrzałam, wsypałam drożdże i cukier, rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na kilka minut. Następnie dolałam je do mąki razem z lekko ciepłą wodą i olejem. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowałam kulę, posmarowałam ją lekko oleje i zostawiłam w misce przykrytej ściereczką na ok. 2 godziny żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto zagniotłam lekko, podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam wałek długości ok. 50 cm leciutko podsypując mąką. Z wałeczków zaplotłam wianuszki. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam białkiem roztrzepanym z mlekiem, posypałam czarnuszką. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.