edyta170

edyta170

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Wiedeńskie rogaliki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowanie: 25 min. Oczekiwanie: 30 min. Pieczenie: 24 min. Kaloryczność: 65 kcal/porcja Trudność: bardzo łatwy

Wiedeńskie rogaliki

Składniki:

Wiedeńskie rogaliki

 

  • Składniki na 1 porcję
  • 300 g mąki pszennej, przesianej
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g migdałów zmielonych
  • 200 g masło pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • 50 g cukru pudru do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Wiedeńskie rogaliki
Etapy przygotowania
1. Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać migdały, cukier, sól, masło i siekać dużym nożem przez 10 minut. Gdy powstaną grudki wielkości kaszy, dodać całe jako i żółtka. Siekać tak długo, aż wszystkie składniki połączą się. Szybko zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Toczyć z ciasta wałeczki o grubości ołówka. Odcinać kawałki długości 5cm i formować rogaliki. Piec na środkowym poziomie piekarnika 10-12 minut. Gorące ciasteczka obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z miąższem laski wanilii.

Tagi:

jajko jajka