Wiejska zapiekanka czyli cottage pie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Na duzej patelni rozgrzej oliwe i podsmaż cebulę wraz z marchewką około 5 min

Wiejska zapiekanka czyli cottage pie

Składniki:

Wiejska zapiekanka czyli cottage pie

 

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 marchewki pokrojone w kostkę
  • puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 łyzki koncetratu pomidorowego
  • sół,pieprz, świerzy tymianek, liść laurowy
  • oraz na góre:
  • 900g ziemniaków obranych i pokrojonych
  • 70g masła
  • 50 ml gorącego mleka

 

Sposób przygotowania:

Wiejska zapiekanka czyli cottage pie
1.Nagrzać piekarnik do 190 *C
2. Na duzej patelni rozgrzej oliwe i podsmaż cebulę wraz z marchewką około 5 min (dopuki nie zmiekną)
3. Dodaj mieso i podsmażaj około 3 minut do zbrązowienia
4. Dodaj pomidory, koncetrat, liść laurowy, tymianek oraz bulion.
5. Przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 30 min. Przypraw sola i pieprzem.
6.W osolonym wrzatku ugotuj ziemniaki.
7.Gdy będą miekkie odcedź i ugnieć z mlekiem i masłem
8.do naczynia żaroodpornego daj na dno mięso a na górę ziemniaki wszystko zapiekaj do czasu gdy ziemniaki zaczną brązowieć około 30 min

Tagi:

wołowina