jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka wiejska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sycąca ziemniaczana zapiekanka, świetna zaraz po upieczeniu, jak i na zimno:)

Zapiekanka wiejska

Składniki:

Zapiekanka wiejska

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wiejska
Ziemniaki podgotować. Kiełbasę pokroić na półplasterki i wysmażyć na odrobinie oleju, z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i pieczarek. Przestudzone ziemniaki pokroić w plastry i wymieszać delikatnie z wysmażonymi składnikami wraz z tłuszczem ze smażenia, przyprawiając solą, pieprzem, majerankiem i ziołami. Tak przygotowaną potrawę ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 C. Na koniec pieczenia posypać zapiekankę startym na tarce o małych oczkach serem żółtym.