Sposób przygotowania:
Prosta zapiekanka wiejska
Ziemniaki ugotować, przecisnąć od razu przez praskę, dodać masło, śmietanę oraz mleko. Doprawić gałką i solą do smaku, dodać ser i dokładnie wymieszać. Cebulę, marchew, paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć marchew, następnie dodać cebulę. Smażyć aż marchew zmięknie, a cebula się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone, wymieszać. Smażyć na małym, podlać ok. 2/3 szklanki wody. Całość dusić, aż warzywa będą miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem. Do naczynie żaroodpornego wyłożyć farsz mięsno-warzywny, a następnie wyrównać. Na górę wyłożyć puree ziemniaczane, wyrównać. . Zapiekankę piec ok. 30 min. w temp. 190st. C. Po upieczeniu odstawić na kilka minut i dopiero kroić.