Sposób przygotowania:
Zapiekanka wiejska z puree
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mleko, masło oraz gałkę i sól do smaku. Cebulę, pietruszkę, marchew pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć marchew, pietruszkę, a następnie dodać cebulę. Smażyć aż marchew nieco zmięknie, a cebula się zeszkli. Do podsmażonych składników dodać mięso mielone, smażyć kilka minut, mieszając i rozdzielając kawałki. Dodać koncentrat, podsmażyć i podlać ok. 2/3 szklanki wody/rosołu. Całość dusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć farsz mięsny, wyrównać. Na górę wyłożyć puree ziemniaczane przy pomocy łyżki. Posypać wierzch serem żółtym. Zapiekankę piec ok. 40 min. w temp. 190st. C. Po upieczeniu odstawić na kilka minut przed podaniem.