sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Wiejski pasztet z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny pasztet znacznie lepszy od tego ze sklapu

Wiejski pasztet z wieprzowiny

Składniki:

Wiejski pasztet z wieprzowiny

 

  • 300 gram wątroba wieprzowa,
  • 700-800 gram karkówka,
  • 2 sztuki jajka,
  • 1 sztuka bulka namoczona w mleku,
  • 3-4 sztuki marchew,
  • 2 sztuki cebule,
  • 1 opakowanie przyprawa do pasztetu

 

Sposób przygotowania:

Wiejski pasztet z wieprzowiny
Karkówkę,ale może być i inne mięso,chociażby chudy boczek, watrobę pokroiłam na mniejsze kawałki i zagotowałam wraz z obranymi marchwiami.Wątrobę trzeba chwilę gotować natomiast mięso do miękkości.

Bułkę odcisnęłam.Mięso,obraną cebulę,marchew i wątrobę przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa.Wyrobiłam z rozkłuconym jajkiem i doprawiłam do smaku przyprawą do pasztetu.Następnie przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem formy.Po wierzchu lekko posmarowałam olejem,aby pasztet nie był suchy(jak to mawiała moja mama).

Piekłam około 1,5 godziny w temp.180 stopni.