Sposób przygotowania:
Wiejski pasztet z wieprzowiny
Karkówkę,ale może być i inne mięso,chociażby chudy boczek, watrobę pokroiłam na mniejsze kawałki i zagotowałam wraz z obranymi marchwiami.Wątrobę trzeba chwilę gotować natomiast mięso do miękkości.
Bułkę odcisnęłam.Mięso,obraną cebulę,marchew i wątrobę przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa.Wyrobiłam z rozkłuconym jajkiem i doprawiłam do smaku przyprawą do pasztetu.Następnie przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem formy.Po wierzchu lekko posmarowałam olejem,aby pasztet nie był suchy(jak to mawiała moja mama).
Piekłam około 1,5 godziny w temp.180 stopni.
Bułkę odcisnęłam.Mięso,obraną cebulę,marchew i wątrobę przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa.Wyrobiłam z rozkłuconym jajkiem i doprawiłam do smaku przyprawą do pasztetu.Następnie przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem formy.Po wierzchu lekko posmarowałam olejem,aby pasztet nie był suchy(jak to mawiała moja mama).
Piekłam około 1,5 godziny w temp.180 stopni.