Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Wielkanocna baba czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, czekoladowa babka z nutellą i orzechami.

Wielkanocna baba czekoladowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocna baba czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna baba czekoladowa
Masło ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy kolejno nutellę, żółtka, przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i mleko. W oddzielnej misce ubijamy na białka na sztywno, po czym dodajemy je do reszty zmiksowanych składników i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do babki o średnicy 24 cm. Pieczemy najpierw w 160 stopniach, a następnie po około 20 minutach, podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut, do momentu tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Wielkanocna baba czekoladowa
Miksujemy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy do nich ubite białka, mieszamy
Wielkanocna baba czekoladowa
Gotową masę przelewamy do formy z kominkiem o średnicy 25 cm