Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka drożdżowa
Przygotować rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, szczypty cukru i części mąki. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do rozczynu dodać resztę cukru, jaja, żółtka i pozostałą część mąki. Całość wyrabiać, do uzyskania jednolitego ciasta. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać roztopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać sól oraz rodzynki/bakalie.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem Odstawić w ciepłe miejsce, by zwiększyło swoją objętość. Następnie piec przez 45minut w temperaturze 200st. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i ostudzić.
Do rozczynu dodać resztę cukru, jaja, żółtka i pozostałą część mąki. Całość wyrabiać, do uzyskania jednolitego ciasta. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać roztopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać sól oraz rodzynki/bakalie.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem Odstawić w ciepłe miejsce, by zwiększyło swoją objętość. Następnie piec przez 45minut w temperaturze 200st. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i ostudzić.