akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Wielkanocna babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Babka jest niezwykle smaczna, delikatna i wilgotna. Nawet mój tata, który nie lubi babeczek, babek itp. powiedział, że jest jedną z najlepszych jakie jadł.

Wielkanocna babka marmurkowa

Składniki:

Wielkanocna babka marmurkowa

 

 

  • Lukier:
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka marmurkowa
1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, sokiem i skórką na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z utartym masłem, dodając również stopniowo proszek do pieczenia i mąki (przesiane!) 2. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wymieszać. 3. Formę do babki z kominkiem o średnicy 20-24cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jasne ciasto wylać na spód formy, na nie wyłożyć ciasto ciemne. Widelcem delikatnie można zrobić w ciastach fleksy. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika o ostudzić. 4. Ostudzoną babkę polać lukrem (cukier puder wymieszać z sokiem) i udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego!