Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wielkanocne ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię to ciasto. Przygotowuję je nie tylko na Wielkanoc ;)

Wielkanocne ciasto

Składniki:

Wielkanocne ciasto

 

  • 6 sztuk jaja,
  • 1 szklanka mąka,
  • 0,5 szklanki mąka ziemniaczana,
  • 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 4 łyżki mak,
  • 4 łyżki wiórki kokosowe,
  • 400 ml mleko,
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy,
  • 12,5 dag margaryna,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • 1 opakowanie galaretka cytrynowa,
  • 1 opakowanie lub galaretka pomarańczowa,
  • 1 opakowanie Biszkopty,
  • 200 ml kawa,
  • 50 ml rum,
  • 1 tabliczka gorzka czekolada,
  • 50 ml kremówka,
  • 100 ml syrop cukrowy

Sposób przygotowania:

Wielkanocne ciasto
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka jaj ucieramy na puszystą masę z cukrem( cukier powinien być niewyczuwalny). Do masy żółtkowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mak i wiórki kokosowe. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy po łyżce piany z białek( ciągle mieszając). Ciasto pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni C.

Budyń gotujemy na mleku, pod koniec gotowania dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce budyniu. 2/3 masy przekładamy biszkopt nasączony syropem cukrowym( wcześniej musimy przekroić go na dwa blaty). Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Kawę mieszamy z rumem. Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Układamy na niej biszkopty namoczone w kawie z rumem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej niewielką ilość śmietany kremówki. Polewą czekoladową ozdabiamy ciasto w dowolny sposób.