Sposób przygotowania:
Wielkanocne ciasto
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka jaj ucieramy na puszystą masę z cukrem( cukier powinien być niewyczuwalny). Do masy żółtkowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mak i wiórki kokosowe. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy po łyżce piany z białek( ciągle mieszając). Ciasto pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni C.
Budyń gotujemy na mleku, pod koniec gotowania dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce budyniu. 2/3 masy przekładamy biszkopt nasączony syropem cukrowym( wcześniej musimy przekroić go na dwa blaty). Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Kawę mieszamy z rumem. Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Układamy na niej biszkopty namoczone w kawie z rumem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej niewielką ilość śmietany kremówki. Polewą czekoladową ozdabiamy ciasto w dowolny sposób.
Budyń gotujemy na mleku, pod koniec gotowania dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce budyniu. 2/3 masy przekładamy biszkopt nasączony syropem cukrowym( wcześniej musimy przekroić go na dwa blaty). Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Kawę mieszamy z rumem. Pozostałą masę rozsmarowujemy na cieście. Układamy na niej biszkopty namoczone w kawie z rumem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej niewielką ilość śmietany kremówki. Polewą czekoladową ozdabiamy ciasto w dowolny sposób.