Sposób przygotowania:
Wielkanocne króliczki
Do garnka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Ciągle mieszając wsypać zmieszane i przesiane mąki. Całość ucierać jednocześnie gotując, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek naczynia, a na dnie garnka utworzy się cienka skorupka. Następnie odstawić z ognia, ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać szczyptę proszku do pieczenia i kolejno po jednym jajku ucierać do czasu, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, ciasto nałożyć do szprycki i wyciskać kulki wielkości orzecha włoskiego, małe kulki – ogonki oraz głowy z króliczymi uszkami. Piec około 15 min. Piekarnik gazowy: temp. 220˚ C ( powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 220˚ C (powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać mleko. Wsypać zawartość torebki i miksować przez około 3 minuty. Jeszcze ciepłe ciastka zdjąć z papieru, ostudzić. Brzuszki króliczków wypełnić przygotowanym kremem za pomocą worka cukierniczego z metalową końcówką. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Brzuszki udekorować polewą deserową, natomiast ogonki polewą białą. Z polewy wykonać wąsy, nos i oczka króliczków. Brzuszki i główki połączyć za pomocą wykałaczki.
anullka7
olciaky
Oliwia17
Julia2603
misia13
madzia1