PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Wielkanocne króliczki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uszate pyszności z kremem

Wielkanocne króliczki

Składniki:

Wielkanocne króliczki

 

  • Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 50 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • szczypta Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krem:
  • 400 ml mleka
  • 1 Krem budyniowy 3 minuty Dr. Oetkera
  • Do dekoracji:
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
  • 1 Polewa gotowa biała Dr. Oetkera
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Wielkanocne króliczki
Do garnka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Ciągle mieszając wsypać zmieszane i przesiane mąki. Całość ucierać jednocześnie gotując, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek naczynia, a na dnie garnka utworzy się cienka skorupka. Następnie odstawić z ognia, ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać szczyptę proszku do pieczenia i kolejno po jednym jajku ucierać do czasu, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, ciasto nałożyć do szprycki i wyciskać kulki wielkości orzecha włoskiego, małe kulki – ogonki oraz głowy z króliczymi uszkami. Piec około 15 min. Piekarnik gazowy: temp. 220˚ C ( powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 220˚ C (powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać mleko. Wsypać zawartość torebki i miksować przez około 3 minuty. Jeszcze ciepłe ciastka zdjąć z papieru, ostudzić. Brzuszki króliczków wypełnić przygotowanym kremem za pomocą worka cukierniczego z metalową końcówką. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Brzuszki udekorować polewą deserową, natomiast ogonki polewą białą. Z polewy wykonać wąsy, nos i oczka króliczków. Brzuszki i główki połączyć za pomocą wykałaczki.