Sposób przygotowania:
Wielkanocne makowce
Mąkę przesiać do miski. Z drożdży, mleka i łyżki cukru przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W mące zrobić wgłębienie, wlać w nie rozczyn i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną Kasię. W miarę potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać je. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową, zawijać na kształt makowców. Ciasta po zawinięciu w papier do pieczenia układać na blaszce, odstawić do wyrośnięcia i piec przez około 45- 50 minut.
RADA: Żeby makowce nie pękały można je nakłuwać na całej długości wykałaczką.
RADA: Żeby makowce nie pękały można je nakłuwać na całej długości wykałaczką.