Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wielkanocne makowce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe makowce są najlepsze. Trzeba jednak uważać, żeby podczas pieczenia nie popękały. Ważny jest sposób ich zwijania.

Wielkanocne makowce

Składniki:

Wielkanocne makowce

 

  • 1 kg mąka,
  • 3 sztuki żółtko,
  • 1 sztuka jajko,
  • 1 szklanka mleko,
  • 5 dag drożdże,
  • 1 szklanka cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 12,5 dag margaryna,
  • 2 puszki masa makowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne makowce
Mąkę przesiać do miski. Z drożdży, mleka i łyżki cukru przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W mące zrobić wgłębienie, wlać w nie rozczyn i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną Kasię. W miarę potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać je. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową, zawijać na kształt makowców. Ciasta po zawinięciu w papier do pieczenia układać na blaszce, odstawić do wyrośnięcia i piec przez około 45- 50 minut.
RADA: Żeby makowce nie pękały można je nakłuwać na całej długości wykałaczką.