sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Muffiny z jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki w wielkanocnym wydaniu. Z "jajecznym" akcentem wyglądają bardziej świątecznie i niezwykle uroczo.

Muffiny z jajem

Składniki:

Muffiny z jajem

 

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl cukru
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżeczek cukru waniliowego
  • 80 g oleju
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z jajem
Wbrew pozorom to nie jest muffinka z sadzonym jajkiem. Ciekawy pomysł na ozdobienie zwykłej babeczki, który nie wymaga dekoratora. Do przygotowania ciasta potrzebujemy dwóch misek. W jednej mieszamy mąkę, proszek, cukier oraz wanilię a w drugiej: mleko, jajka, olej. Produkty "mokre" wlewamy do "suchych" i dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do papilotek i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Przygotowanie "sadzonych jajek" jest niezwykle szybkie i proste. Rozpuszczamy białą czekoladę nad parą wodną. Dokładnie łączymy ją z serkiem waniliowym. 1/4 część przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy z barwnikiem. Kiedy muffinki przestygną, nakładamy na nie łyżką białą masę a po środku żółtą. W ten sposób otrzymujemy efekt sadzonego jajka.