SUPERPRZEPIS

Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem, szpinakiem i boczkiem świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole :)

Składniki:

Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem
Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Następnie ziemniaki przekłądamy do malaksera i dodatkiem masła i gałki muszkatołowej rozdrabniamy całość na puree. Szpinak płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Boczek kroimy w kosteczkę bądź paski i podsmażamy na złoto. Następnie z puree wyciskamy na papier ułożony na blaszce wianuszki, wykładamy ich środek szpinakiem i boczkiem, następnie wbijamy jajko i wkładamy do piekarnika na 180 stopni do ścięcia jajka na pół (białka nie powinno być zbyt dużo by nie zakryło nam żółtka. )
Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem
Etap 1 ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkosci
Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem
Etap 2 szpinak równiez obgotowujemy w osolonej lekko wodzie
Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem
Etap 3 gniazdka ze szpinakiem i boczkiem przed wbiciem jajek
Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem
Etap 4 wbijamy jajka i wkłądamy do piekarnika