Sposób przygotowania:
Wielkanocne zawijane z powidłami
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Drożdże wkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodać jajeczny puch, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni dodać roztopioną Kasię. Wyrabiać, w miarę potrzeby podsypując mąką. Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywać z niego kawałki, wałkować. Placki ciasta smarować powidłami śliwkowymi i zwijać. Ciasto zawinąć w papier do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia i piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni.