Sposób przygotowania:
Wielkanocny chlebekPrzygotowanie ciasta
Masło roztapiamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i letnim mlekiem.
Do drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką.
Przygotowanie ciasta z dodatkiem ziół
Bazylię, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy.
Do ciasta dodajemy zioła i ponownie zagniatamy ciasto.
Pieczenie chleba
Formę keksówkę natłuszczamy i posypujemy mąką.
Ciasto formujemy w podłużny chleb i układamy w foremce.
Na wierzchu układamy wycięte ciasteczka. Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Chleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
SylaUla