margro

margro

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Wielkanocny wieniec..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naprawde dobry przepis!!!! Serdecznie polecam!!!

Wielkanocny wieniec..

Składniki:

Wielkanocny wieniec..

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wieniec..
Z połowy podgrzanego mleka, drożdży i cukru oraz niewielkiej ilości mąki przyrządzić rozczyn o konsystencji śmietany. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, mleka, roztrzepane jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać stopiony tłuszcz, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 równe części. Z każdej uformować wałek o długości 60 cm i upleść wieniec. Skleić końce, pozostawiając w środku duży otwór. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.