Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wielki kurzy klops.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy masz dość sklepowych wędlin.

Wielki kurzy klops. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielki kurzy klops.

 

  • duża tuszka tak około 2,5 kg
  • 30 dkg pieczarek
  • 60 dkg mielonej łopatki
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • kajzerka namoczona w wodzie (to dla uzyskania bardziej plastycznej konsystencji farszu)
  • łyżka majeranku
  • 2 jajka
  • czarny pierz
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 3- 4 łyżki manny
  • nici do szycia i duża igła

Sposób przygotowania:

Wielki kurzy klops.
Pieczarki kroimy drobno lub ucieramy na tarce i dusimy z cebulą na odrobinie oleju. Studzimy i dodajemy do mięsa...następnie wyrabiamy z bułką namoczoną w wodzie i resztą składników. Kurę obieramy z kości...robimy to cienkim ostrym nożem...zaczynając od dołu. Ktoś nam musi pomóc i trzymając ptaka do kory nogami. A my delikatnie jedziemy w koło po kościach. Tak obraną tuszkę...delikatnie napychamy farszem ( ma być luźno) zaszywamy otwory, powinny być dwa. Jeden na szyi który łatamy pozostałą skórą. A drugi przy kuprze. Wkładamy do rękawa lub gęsiarki i na odrobinie oleju pieczemy jakieś 2,5 do 3 godzin. Świetna potrawa do drugiego dania, a po wystudzeniu...rewelacyjna wędlina na kanapki.
Wielki kurzy klops.
Zaczynam y od odcięcia szyjki ( pozostawiając skórę) i wycięcia kupra. Należy też pamiętać aby obrać wszelakie tłuszcze i narośle.
Wielki kurzy klops.
Tak wygląda tuszka na chwilę przed pieczeniem. Skrzydełkom odcinamy dwie części a najgrubszą zostawiamy i wciągamy do środka. Natomiast nogi odcinamy na dole pałki i też wciągamy.

Tagi:

klops jajko jajka