Sposób przygotowania:
Wielki kurzy klops.
Pieczarki kroimy drobno lub ucieramy na tarce i dusimy z cebulą na odrobinie oleju. Studzimy i dodajemy do mięsa...następnie wyrabiamy z bułką namoczoną w wodzie i resztą składników. Kurę obieramy z kości...robimy to cienkim ostrym nożem...zaczynając od dołu. Ktoś nam musi pomóc i trzymając ptaka do kory nogami. A my delikatnie jedziemy w koło po kościach. Tak obraną tuszkę...delikatnie napychamy farszem ( ma być luźno) zaszywamy otwory, powinny być dwa. Jeden na szyi który łatamy pozostałą skórą. A drugi przy kuprze. Wkładamy do rękawa lub gęsiarki i na odrobinie oleju pieczemy jakieś 2,5 do 3 godzin. Świetna potrawa do drugiego dania, a po wystudzeniu...rewelacyjna wędlina na kanapki.