Sposób przygotowania:
Wieloskładnikowa zapiekanka makaronowa
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę w ćwiartki. Podobnie kroimy cebulę, w kosteczkę. Pieczarki na drobne kawałki, oliwki w plasterki. Ser solankowym jeśli nie mamy w kosteczkach kroimy w kosteczkę. Na suchą patelnię wrzucamy kiełbasę i marchewki. Podsmażamy. Gdy kiełbasa puści tłuszcz dorzucamy cebulkę. Po kilku minutach dodajemy pieczarki. Smażmy do momentu gdy grzyby puszczą soki. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory oraz ząbki czosnku. Całość smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając na koniec dodając oliwki i zioła prowansalskie z słodką papryką mieloną. Makaron (ja gotowałem kolanka. ale może być też inny kształt) gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowanym wykładam dno naczynia żaroodpornego. Makaron polewamy całością sosu z patelni. Na farsz warzywno-kiełbasiany kawałki sera solankowego, żółtego i serków topionych. A na to plastry mozzarelli lekko posypane ziołami prowansalskimi i polane kremem balsamicznym. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Smacznego.