Sposób przygotowania:
Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i wymieszać do płynnej konsystencji. Do drożdży wlać wodę i olej, wsypać mąkę wymieszaną z solą i zarodki pszenne. Wymieszać składniki a potem wyrobić ciasto. Zostawić je przykryte ściereczką do podwojenia swojej objętości. Tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić i rozwałkować na placek. Na placku rozłożyć liście szpinaku i wzdłuż jednego boku na brzegu rozłożyć tatar. Ciasto zwinąć w roladę i potem zakręcać jedną część w prawo a drugą w lewo. Utworzy nam się spiralny wzór. Tak przygotowane ciasto ułożyć w tortownicy i oprószyć mąką. Zostawić do wyrośnięcia a potem wstawić do zimnego piekarnika. Czas nastawić na 60 minut a temperaturę na 180 stopni. Upieczony wieńcowy chleb wyjąć delikatnie z tortownicy i lekko przestudzić. Podawać letni ale na zimno też można.
marietta
monikaT83
zewa
Dzięki Moniczko. Jak trzymasz to trzymaj bardzo mocno, hi, hi :)
monikaT83