zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zrobiłam sporo tatara i nie zjedliśmy wszystkiego. resztę wykorzystałam do tego chleba, dodałam szpinak i wyszedł super wieńcowy chlebek.

Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i wymieszać do płynnej konsystencji. Do drożdży wlać wodę i olej, wsypać mąkę wymieszaną z solą i zarodki pszenne. Wymieszać składniki a potem wyrobić ciasto. Zostawić je przykryte ściereczką do podwojenia swojej objętości. Tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić i rozwałkować na placek. Na placku rozłożyć liście szpinaku i wzdłuż jednego boku na brzegu rozłożyć tatar. Ciasto zwinąć w roladę i potem zakręcać jedną część w prawo a drugą w lewo. Utworzy nam się spiralny wzór. Tak przygotowane ciasto ułożyć w tortownicy i oprószyć mąką. Zostawić do wyrośnięcia a potem wstawić do zimnego piekarnika. Czas nastawić na 60 minut a temperaturę na 180 stopni. Upieczony wieńcowy chleb wyjąć delikatnie z tortownicy i lekko przestudzić. Podawać letni ale na zimno też można.
Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem
Etap 1 przygotowac ciasto i zostawić do podrośnięcia
Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem
Etap 2 rozwałkować ciasto położyć szpinak i tatar
Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem
Etap 3 ułożyć rulon w tortownicy i zostawić do wyrosniecia
Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem
Etap 4 tak wyglada chleb po upieczeniu .