misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Wieniec - jeżyk

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto szybkie i efektowne z nutką korzennych smaków

Wieniec - jeżyk

Składniki:

Wieniec - jeżyk

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 0,5 szklankiśmietany
  • 2 łyżki ( nie kopiaste) kakao
  • 1 lyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyzeczki sody
  • 4 łyżki powideł śliwkowych lub wisniowych lub z czarnej porzeczki
  • Polewa
  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych
  • 0 5 szklanki kremówki
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Wieniec - jeżyk
Jajka z cukrem zmiksować, dodać mąkę zmieszaną z kakao,przyprawą korzenną i sodą.Wlać śmietanę ,jogurt, olej- zmiksować. Na końcu dodać powidla ( można dodać trochę kandyzowanych wisienek), Wymieszać,.wlac do formy na wieniec i piec ok.40-50 min w 170*C. Zrobić polewę: do rondelka dać wszystkie składniki i gotować na malutkim ogniu 10 minut. Lekko przestudzoną polać zimne ciasto. Można też zrobić dowolną masę i po przekrojeniu na pół posmarować i przełożyć ciasto.