lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

wieniec makowy z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

dobre ciasto drożdżowe dla całej rodziny z masą makową

wieniec makowy z migdałami

Składniki:

wieniec makowy z migdałami

 

Sposób przygotowania:

wieniec makowy z migdałami
z drożdży łyżeczki cukru i małej ilości mąki przygotuj zaczyn i dostaw do wyrośnięcia.do miski przesiew pozostałą mąkę dodaj resztę cukru,sól,skórkę z cytryny jajka zaczyn a na koniec rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto dodając letniego mleka.
Wyrośnięte ciasto wałkuj na prostokątny płat o wielkości blachy smaruj nadzieniem makowym posyp rodzynkami i posiekanymi migdałami.Płat krój wzdłuż na 2 pasy,formuj w wałki które splataj jak warkocz.Przenieś do natłuszczonej okrągłej formy posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 40 minut do temp 170 stopni.
Upieczone ciasto posmaruj marmoladą i posyp orzeszkami pistacjowymi

Tagi:

jajko jajka