Sposób przygotowania:
wieniec makowy z migdałami
z drożdży łyżeczki cukru i małej ilości mąki przygotuj zaczyn i dostaw do wyrośnięcia.do miski przesiew pozostałą mąkę dodaj resztę cukru,sól,skórkę z cytryny jajka zaczyn a na koniec rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto dodając letniego mleka.
Wyrośnięte ciasto wałkuj na prostokątny płat o wielkości blachy smaruj nadzieniem makowym posyp rodzynkami i posiekanymi migdałami.Płat krój wzdłuż na 2 pasy,formuj w wałki które splataj jak warkocz.Przenieś do natłuszczonej okrągłej formy posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 40 minut do temp 170 stopni.
Upieczone ciasto posmaruj marmoladą i posyp orzeszkami pistacjowymi
Wyrośnięte ciasto wałkuj na prostokątny płat o wielkości blachy smaruj nadzieniem makowym posyp rodzynkami i posiekanymi migdałami.Płat krój wzdłuż na 2 pasy,formuj w wałki które splataj jak warkocz.Przenieś do natłuszczonej okrągłej formy posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 40 minut do temp 170 stopni.
Upieczone ciasto posmaruj marmoladą i posyp orzeszkami pistacjowymi