Sposób przygotowania:
Wieprzowa rolada Eli z brukselkąprzygotowanie składników
Brukselki obrać z zewnętrznych liści i opłukać.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek. Dwie cebule pokroić w słupki. Połowę boczku pokroić w słupki.
przygotowanie składników cd
Resztę boczku pokroić w kostkę. Pozostałą cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Połowę brukselki przekroić na połówki.
przygotowanie rolad
Łopatkę rozkroić na dwa prostokąty. Mięso rozbić tłuczkiem , oprószyć solą, pieprzem i posmarować trzema łyżkami musztardy.
przygotowanie rolad cd
Na mięsie ułożyć rzędami boczek, brukselkę, cebulę, boczek, brukselkę cebulę i boczek.
przygotowanie rolad cd
Rolady ciasno zwinąć i obwiązać białą, bawełnianą nicią kuchenną.
przygotowanie rolad cd
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
przygotowanie rolad cd
Do rolad dodać cebulę, czosnek, boczek, brukselki, pozostałą musztardę i przyprawę do mięs. Całość razem przesmażyć, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe rolady wyjąć i odwinąć z nici. Sos zmiksować. Rolady pokroić w grube plastry. Smacznego!
Ja podałam mięso z tłuczonymi ziemniakami, sosem i ogórkami konserwowymi.
gusia1000