p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Wieprzowe kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste ale smaczne kotlety mielone

Wieprzowe kotlety mielone

Składniki:

Wieprzowe kotlety mielone

 

  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 1 szkl. wody gazowanej,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe kotlety mielone
Pół szklanki bułki tartej zalewamy połową szklanki wody gazowanej, gdy bułka napęcznieje, mieszamy ją z mielonym mięsem, jednym jajkiem, jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, oraz solą i pieprzem, łyżką majeranku, dokładnie masę wyrabiamy. dodajemy jeszcze ok pół szklanki wody. Mieszamy. Formujemy owalne kotlety, które obtaczamy lekko w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Smażymy na rumiano z każdej strony.