Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina duszona z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dodanie marchewki do duszenia sprawia , że pieczeń robi się naturalnie słodkawa .

Wieprzowina duszona z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina duszona z marchewką

 

  • 0,60 dag mięsa od szynki
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki ( płaskie mąki )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • maggi lub inna przyprawa do zup i sosów

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona z marchewką
Mięso natrzeć przyprawami i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na patelni lub w garnku o grubym dnie . W garnku ułożyć mięso .Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę .Zalać wodą tak by zakryła mięso ( ok.1 litra ), dodać kostkę bulionową .Dusić 1 godzinę przy lekko uchylonej pokrywce1,. Woda powinna odparować o połowę .Dołożyć marchew i gotować jeszcze 30 minut .Wyjąć mięso i zawinąć w folię aluminiową . Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu .Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku. Mięso pokroić w plasterki . Podawać obłożone marchewką .Sos podawać osobno do polania ziemniaków ( klusek lub kaszy ).
Wieprzowina duszona z marchewką
Etap 1-Natarte przyprawami mięso obsmażyć na rumiano na oleju ( na patelni lub w garnku o grubym dnie )
Wieprzowina duszona z marchewką
Etap 2Obsmażone mięso przekładamy do garnka , zalewamy wodą i dusimy , potem dorzucamy pokrojoną marchew
Wieprzowina duszona z marchewką
Etap 3-Gotowe mięso kroimy w plastry i obkładamy marchewką . Sos podajemy osobno