pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wieprzowina po chińsku wg pacpaw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wersja dla zapracowanych z wykorzystaniem gotowego sosu

Wieprzowina po chińsku wg pacpaw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina po chińsku wg pacpaw

 

  • karkówka 30 dag
  • sos sojowy 3 łyżki
  • sos chiński Łowicz
  • ryż biały
  • tłuszcz z kaczki

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po chińsku wg pacpaw
Karkówkę kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i wlewamy sos sojowym. Mieszamy, aby sos połączył się dokładnie z mięsem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozpuszczamy tłuszcz na patelni (ja użyłem tłuszczu z kaczki). Obsmażamy mięso i dodajemy sos ze słoika. Dusimy kilka minut i gotowe. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej ugotowany biały ryż. Smacznego.
Wieprzowina po chińsku wg pacpaw
Karkówkę kroimy w paski i zalewamy sosem sojowym
Wieprzowina po chińsku wg pacpaw
Smazymy na rozgrzanym tłuszczu z kaczki na ciemny kolor
Wieprzowina po chińsku wg pacpaw
Dodajemy sos chiński ze słoka i dusimy na średnim ogniu
Wieprzowina po chińsku wg pacpaw
Jeszcze tylko ugotować biały ryż w lekko osolonej wodzie