wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Wieprzowina po syczuańsku z cukinią

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Na obiad - wieprzowinka po syczuańsku z warzywami, pyszne lekko pikantne danie

Wieprzowina po syczuańsku z cukinią

Składniki:

Wieprzowina po syczuańsku z cukinią

 

  • 40 dag polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ćwierć łyżeczki chilli w proszku
  • olej do smażenia

 

 

  • SOS:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyzka octu winnego
  • 1 łyzka mąki
  • woda (ok 3-4 łyżek)

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po syczuańsku z cukinią
Mięso kroimy w grubą kostkę marynujemy wymieszanym sosem sojowym z chilli. Odstawiamy na 0,5 godziny.

Pora kroimy w półplasterki, paptykę na cienkie paski, marchew w słupki, cukinię w półplasterki.

Sos: mieszamy wszystkie skadniki, odstawiamy.



Smażymy mięso na małej ilości tłuszczu ok 7 minut. Wyjmujemy. Na tą samą patelnię wrzucamy marchew i pora, podsmażamy, pod koniec dodajemy paprykę i cukinię. Zalewamy Warzywa sosem, dodajemy mięso, dusimy ok 7 minut.



Pyszna, lekko pikantna, mięciutka wieprzowinka....

U mnie podana na plackach ziemniaczanych...pycha!