mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Wieprzowina po tajsku z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolejna błyskawiczna do przygotowania smaczna tajska potrawa:)

Wieprzowina po tajsku z brokułem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowina po tajsku z brokułem

 

  • 25 dag wieprzowiny
  • saszetka sosu bazyliowego z trawą cytrynową
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 brokuła
  • ryż do podania

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po tajsku z brokułem
Wieprzowinę myję i kroję w niewielkie paski. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na patelni na łyżce oleju. Dodaję do tego pokrojone mięso i smażę kilkanaście minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Brokuła dzielę na mniejsze części i gotuję w posłodzonej i lekko osolonej wodzie na półtwardo. Po ugotowaniu wyjmuję i wstawiam do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodaję sos bazyliowy i jogurt, mieszam. Dodaję ugotowane różyczki brokuła. Doprawiam do smaku sosem rybnym. Dodaję też stopniowo bulion warzywny, w zależności jaką konsystencję ma potrawa. Gorącą potrawę podaję wraz z ugotowanym ryżem.
Wieprzowina po tajsku z brokułem
Mięso wieprzowe smażyć z cebulą i czosnkiem do zarumienienia
Wieprzowina po tajsku z brokułem
Do mięsa, sosu bazyliowego dodać na koniec ugotowanego brokuła