Sposób przygotowania:
Wieprzowina słodko-kwaśna
Marynata do marchwi - 1 łyżka octu, 1 łyżka wody Marynata do mięsa - 1 żółtko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka sosu sojowego Sos - 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu 6%, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki wody lub rosołu, 3 łyżki ketchupu Mięso pokroić w plasterki a potem w paski i każdy lekko rozbić tłuczkiem. Zalać marynatą, wymieszać i odstawić na 20 min. Przygotować sos. Mięso po wyjęciu z marynaty obtoczyć w mące ziemniaczanej. Wcześniej nastawić marchewkę, ugotować na wpół miękko, pokroić w małe trójkąty, zalać marynatą, wymieszać, odstawić na 20 min. Mięso smażyć w głębokim wrzącym oleju na średnim ogniu przez 3 min. Wyjąć, odsączyć. Rozgrzać olej ponownie i jeszcze raz smażyć mięso tym razem przez 30 sek., wyjąć, odsączyć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać 3 posiekane ząbki czosnku i smażyć aż czuć będzie zapach. Wtedy wrzucić marchewkę i surową paprykę pokrojoną jak marchewka w trójkąty. Smażyć minutę, wlać wcześniej przygotowany sos. Kiedy wszystko się zagotuje, zagęścić wlewając łyżkę wody wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej. Do zagęszczonego sosu wrzucić mięso, smażyć przez chwilę mieszając, wyłożyć na półmisek.