ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Wieprzowina w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowana karkówka w nieco inny sposób niż tylko przyprawy z olejem i ziołami. W święta troszkę zaszalałam .

Wieprzowina w białym winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowina w białym winie

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 szkl białego wina półwytrawnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 5 łyżek oleju
  • szczypior
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w białym winie
Olej, wino, przecier i przyprawy mieszam ze sobą . Mięso dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na większe części. Wkładam mięso do marynaty i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia mięso duszę pod przykryciem ok 1,5 godziny wraz z zalewą w której siedziało. Czosnek siekam w cienkie plasterki, śliwki kroję w małe kosteczki i dodaję do mięsa. Całość wylewam na podłużny półmisek i posypuję świeżą natką pietruszki i szczypiorem.
Wieprzowina w białym winie
Coś jakby gulasz ale w nieco innym wydaniu
Wieprzowina w białym winie
Posiekany szczypior i pietruszka na koniec