blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Wieprzowina z małżami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Wieprzowina z małżami

Składniki:

Wieprzowina z małżami

 

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • łyżka smalcu
  • 2 kg małżów
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • szklanka białego wina
  • łyżka posiekanej natki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z małżami
Mięso umyć. osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w rondlu. Smalec rozgrzać na patelni, polać mięso. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 min w temp. 220° C. Małże umyć. Ce bule i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić. Olej rozgrzać w rondlu, dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Pomidory włożyć do rondla, dusić do miękkości. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością wina. Pozostałe wino dolać do pomidorów, zagotować. Małże włożyć do sosu pomidorowego, gotować pod przykryciem na silnym ogniu 10 min. Małże wyjąć, obrać ze skorupek. Mąkę rozprowadzoną winem, natkę, bazylię i tymianek dodać do sosu, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem, zagotować. Upieczone mięso przestudzić, pokroić w kilkucentymetrową kostkę. Mięso i małże włożyć do sosu, podgrzać, ale nie gotować. Można podawać z fasolą, pieczywem lub ziemniakami.