Wieprzowina w winie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kotlety umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na

Wieprzowina w winie

Składniki:

Wieprzowina w winie

 

  • 4 kotlety schabowe z kością

 

 

 

 

  • kilka zaren kopru włoskiego

 

  • natka pietruszki

 

  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina

 

  • 150 ml rosołu z kostki rosołowej

 

  • cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w winie
Kotlety umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmazyć z obydwu stron ok. 1 minutę na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 8-10 minut, przewracając by mięso nie przywarło. W tym czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyzkami wody tak, by uzyskać papkę. Odstawić. Kotlety po usmażeniu odłożyć na rozgrzany półmisek. Czosnek obrać i posiekać, razem z koprem wrzucić na patelnię. Smażyć na srednim ogniu do uzyskania złotego koloru. Posiekać natkę i razem z winem i rosołem dodać do czosnku. Gotować do czasu, gdy wywar zmniejszy objętość o połowę. Dodać papkę z mąki ziemniaczanej i gotować do zgęstnienia. Doprawić do smaku cukrem. Kotlety polać przygotowanym sosem.