Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

wieprzowina w kapuście 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Typowo śląskie danie, którego warto spróbować!

wieprzowina w kapuście 4

Składniki:

wieprzowina w kapuście 4

 

  • 0,5 kg wieprzowiny (łopatka,karkówka, żeberka)
  • 1 główka kapusty
  • 2 kwaśne jabłka
  • koperek albo natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • smalec (do smażenia)
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • woda

 

Sposób przygotowania:

wieprzowina w kapuście 4
Mięso myjemy. Jeżeli użyjemy łopatki- kroimy ją w poprzek włókien, bijemy tłuczkiem, oprószamy mąką, obsmażamy. Jeżeli chodzi o karkówkę- oddzielamy od kości, dalej postępujemy identycznie jak z łopatką. Żeberka z kolei dzielimy na mniejsze kawałki, obsmażamy, a następnie podlewamy wodą i dusimy. Cebulę i kapustę szatkujemy. Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy cebulę i kapustę i dusimy aż warzywa zmiękną. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do garnka. Posypujemy pokrojoną drobno zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem, gotowe !