Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wieprzowina w kapuście na ostro

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papryką i pietruszką umyć, pokroić na małe kawałki. Kapustą umyć i poszatkować. Na

Wieprzowina w kapuście na ostro

Składniki:

Wieprzowina w kapuście na ostro

 

  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 60 dag kapusty włoskiej
  • 50 dag czerwonej papryki
  • 30 dag pietruszki
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • cukier
  • kminek mielony
  • pączek posiekanej natki
  • sól

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w kapuście na ostro
Papryką i pietruszką umyć, pokroić na małe kawałki. Kapustą umyć i poszatkować. Na rozgrzanym w garnku oleju obsmażyć warzywa z kminkiem, cukrem i solą. Dodać posiekane papryczki chili i czosnek. Miąso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostką. Obtoczyć w mące i słodkiej papryce. Ułożyć na warzywach i zapiekać 1,5 godziny w temperaturze 170°C. Bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki.