Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Wieprzowina w puchu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne i fajnie wygląda

Wieprzowina w puchu

Składniki:

Wieprzowina w puchu

 

  • 750 g łopatka od szynki,
  • 1,5 kg ziemniaki,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku curry Prymat,
  • do smaku majeranek Prymat,
  • do smaku kminek Prymat,
  • do smaku Sól,
  • do posypania bułka tarta,
  • 1 łyżka śmietana 12%,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka oliwa lub olej,
  • 1 łyżka sok grejpfrutowy,
  • 1 łyżka wódka,
  • do smaku curry

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w puchu
Mięso pokroić w kosteczkę (2x2cm), wymieszać z przyprawami oraz oliwą, solą, wódką i sokiem grejpfrutowym. Dobrze wymieszać. Pozostawić na godzinę pod przykryciem. Ziemniaki ugotować, utłuc na puree ze śmietaną i masłem. Obsmażyć mięso na oleju z każdej strony. Włożyć do puree. Wymieszać, wygładzić wierzch, posypać bułką tartą przesmażona na maśle. Całość zapiekać w piekarniku przez ok 20 minut w temp. 180stopni. Podawać z dodatkiem sezonowych surówek.