kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Wieprzowina w sosie sojowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna i oryginalna sałatka, która może być samodzielnym daniem.

Wieprzowina w sosie sojowym

Składniki:

Wieprzowina w sosie sojowym

 

  • 40 dkg wieprzowiny;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • puszka kiełków sojowych;
  • jedna zielona papryka;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • sos sojowy (4- 5 łyżek);
  • łyżka zmielonego imbiru;
  • sól i pieprz do samu;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie sojowym
Wieprzowinę kroimy w cienkie paski a następnie zalewamy sosem sojowym wymieszanym z imbirem. Może tak postać z 15-20 min (jeżeli jest czas to im dłużej tym lepiej). W przypadku braku sosu sojowego można go zastąpić płynną przyprawą Maggi. Wieprzowinę smażymy na patelni aż będzie miękka (10-15 min) razem z sosem sojowym, którym była zalana.Ściągamy z patelni mięso i w to miejsce wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę, przetarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Jak cebula będzie zeszklona a papryka będzie już miękka to wrzucamy odcedzone kiełki oraz fasolę. Całość smażymy 5-7 min, a następnie mieszamy z mięsem posypujemy posiekaną drobno pietruszką (do smaku) i mamy gotowe danie. Można je podawać samo lub z ryżem. Smacznego ;)