edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wieprzowina z anyżową gwiazdką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wariacja na temat przepisu Bosonogiej contessy. Tylko dla amatorów bardzo zdecydowanych smaków.

Wieprzowina z anyżową gwiazdką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina z anyżową gwiazdką

 

  • 1 kg wieprzowiny (szynka, łopatka)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kawałek cynamonu
  • składniki zalewy:
  • 80 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml białego octu winnego
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 1 czubata łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • opcjonalnie dla amatorów ostrości 1 bardzo malutka papryczka chili (lub w proszku)

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z anyżową gwiazdką
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę taką, jak na gulasz. Umieścić w rondelku. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać . Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół oczyścić z pestek. Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać i zalać nią przygotowane mięso. Doprowadzić do wrzenia i dorzucić anyż i cynamon. Przykryć i na wolnym ogniu gotować do miękkości. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć anyż i cynamon. Sos można zagęścić mąką, ale ja tego nie robię. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Ryżu nie trzeba przyprawiać, ponieważ mięso jest wystarczająco wyraźne smakowo i zapachowo.
Wieprzowina z anyżową gwiazdką
Zalewę można przygotować dosłownie w ciągu kilku chwil.
Wieprzowina z anyżową gwiazdką
Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać i zalać nią przygotowane mięso.
Wieprzowina z anyżową gwiazdką
Doprowadzić do wrzenia i dorzucić gwiazdkę anyżu i cynamon.