Sposób przygotowania:
Wieprzowina z jałowcem i selerem
Szalotki oczyścić, opłukać i pokroić w ósemki. Łodygi selera oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Tymianek opłukać, wstrząsnąć, osuszyć i porwać. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Wrzucić mięso i smażyć 5-10minut na średnim ogniu, obsmażać z każdej strony aż mięso będzie brązowe. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić szalotki i smażyć 5 mniut, aż będą miękkie. Dodać jałowiec i tymianek, włożyć mięso. Wlać jabłecznik i wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez 30minut. Przewrócić mięso na drugą stronę i dodać seler. Przykryć i dusić 40minut. 2 łyżki masła wymieszać z mąką. Wieprzowinę z selerem wyłożyć na talerz, usunąć jałowiec, wstawić do ciepłego piekarnika. Do pozostałego sosu dodać masło z mąką, rozprowadzić, gotować 2 minuty, dodać śmietanę i mieszając zagotować. Mięso pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek, obłożyć selerem i polać sosem.