peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Azjatyckie danie - kolorowe, łatwe do wykonania i przede wszystkim smaczne - gwarancja pysznego obiadu.

WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ

Składniki:

WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ

 

 

 

  • 1 spora czerwona cebula

 

 

 

 

 

  • 5 łyżek sosu ostrygowego

 

Sposób przygotowania:

WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ
Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut.Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy aby obciekło. Do garnka wkładamy odsączone grzyby i gotujemy 10 minut. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Grzyby odcedzamy i grubo siekamy. Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy olej, wykładamy mięso, solimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty. Podajemy z ryżem.