Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Wieprzowinka z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne danie , moze byc podawane zarowno z kluseczkami , ryzem czy z pure

Wieprzowinka z pieczarkami

Składniki:

Wieprzowinka z pieczarkami

 

  • Dla 4 osob
  • 1 kg wieprzowinki - najlepiej nozka lub karczek bo mieksze mieso
  • 2 duze cebule
  • 500 gram pieczarek
  • troche maki sol , pieprz do smaku
  • 2-3 lyzki oliwy z oliwek
  • 2-3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wieprzowinka z pieczarkami
Mieso myjemy i osuszamy, kroimy w dowolnej wielkosci kawalki. Pieczarki czyscimy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni lyzke masla i smazymy pieczarki az zmniejsza objetosc. Jak kto lubi moze dodac rostarty zabek czosnku. W garczku rozgrzewamy oliwe i wrzucamy pokrojana cebule w plasterki mieszamy do zeszklenia. Dodajemy mieso ciagle mieszamy zeby nie przywarlo. Solimy dodajemy pieprz i pieczarki. Ja zawsze wsypuje troche maki zeby byl gestszy sosik. Na koniec zalewamy woda prawie az przykryje mieso. W czasie gotowania co nieco mieszamy i uzupelniamy woda. Gotujemy do miekkosci 0k. 1,5 godz. a w szybkowaze ok. 30 min. Jak lwolicie gestszy sos dodajcie troszke maki i gotujcie jeszcze 3 min

Tagi:

mięso mak